11 Ekim 2012

Öfkelenince Neden Bağırırız ?



Hintli bir ermiş öğrencileri ile gezinirken Ganj nehri kenarında birbirlerine öfke içinde bağıran bir aile görmüş. Öğrencilerine dönüp “İnsanlar neden birbirlerine öfke ile bağırırlar?” diye sormuş.
Öğrencilerden biri “Çünkü sükûnetimizi kaybederiz” deyince,
Ermiş “Ama öfkelendiğimiz insan yanı başımızdayken neden bağırırız? O kişiye söylemek istediklerimizi daha alçak bir ses tonu ile de aktarabilecekken niye bağırırız? ” diye tekrar sormuş.

Öğrencilerden ses çıkmay
ınca anlatmaya başlamış: “İki insan birbirine öfkelendiği zaman, kalpleri birbirinden uzaklaşır. Bu uzak mesafeden birbirlerinin kalplerine seslerini duyurabilmek için bağırmak zorunda kalırlar. Ne kadar çok öfkelenirlerse, arada açılan mesafeyi kapatabilmek için o kadar çok bağırmaları gerekir.”
“Peki, iki insan birbirini sevdi
ğinde ne olur? Birbirlerine bağırmak yerine sakince konuşurlar, çünkü kalpleri birbirine yakındır, arada mesafe ya yoktur ya da çok azdır. Peki, iki insan birbirini daha da fazla severse ne olur? Artık konuşmazlar, sadece fısıldaşırlar çünkü kalpleri birbirlerine daha da yakınlaşmıştır. Artık bir süre sonra konuşmalarına bile gerek kalmaz, sadece birbirlerine bakmaları yeterli olur. İşte birbirini gerçek anlamda seven iki insanın yakınlığı böyle bir şeydir.”

Daha sonra ermi
ş öğrencilerine bakarak şöyle devam etmiş: “ Bu nedenle tartıştığınız zaman kalplerinizin arasına mesafe girmesine izin vermeyin. Aranıza mesafe koyacak sözcüklerden uzak durun. Aksi takdirde mesafenin arttığı öyle bir gün gelir ki, geriye dönüp birbirinize yakınlaşacak yolu bulamayabilirsiniz.”

Alıntı

10 Ekim 2012

Gideceği Yönü Bilene Rüzgar Yardım Eder


Özdemir Asaf ne güzel anlatmış koçların tam olarak ne yaptıklarını... Koçlar insanlara kendilerini anlatır, kendilerini bulmaları için sorular sorar; En çok neyi seviyorlar?, Ne zaman mutlu oluyorlar?, Alışkanlıkları neler?, Hoşlanmadıkları, istemedikleri neler var?, Nasıl bir hayat yaşamak istiyorlar?, Hayat amaçları neler? vb... Tüm bunları belirlemek için koçlar sizinle çalışmalar yapar. Sizin yönünüzü bulup kolaylıkla ilerlemenizde yardımcı olurlar...

'Gideceği yönü bilene, rüzgar yardım eder...'

30 Eylül 2012

Yaşam Koçluğu



Merhabalar,

Koçluk ve kişisel gelişim üzerine yazılar yayınlayacağım bloğuma ilk olarak koçluk kavramını anlatarak başlamak istiyorum.

Yaşam koçluğu; Şu anda olduğunuz yer ile olmak istediğiniz yer arasındaki mesafeyi ortadan kaldırma, sizi en iyi halinize ulaştırma sürecindeki yol arkadaşlığıdır… Amaç sizi, sizin belirlediğiniz en üst noktaya ulaştırmaktır. Yaşam koçluğu sürecinde her şey sizin istediğiniz gibi, sizin hızınızda ve sizin yararınıza olacaktır…

İnsanlar bazen olayların içine öylesine gömülürler ki resmin bütününü göremezler. Yaşam koçu; sizin göremediğiniz kör noktalara işaret ederek çalışmalarınızı nasıl geliştireceğiniz konusunda size destek verir. Gerektiği yerde sizi zorlayıp meydan okuyarak gerçek kapasitenize ulaşmanızı ve olduğunuz yerin ötesine geçebilmenizi sağlar.

Yaşam koçu; size hayatınızdaki karmaşıklığın içinde yol bulmanızı, önceliklerinizi belirlemenizi öğretirken bazen sadece sınırları gösterir... İstemediklerinize hayır demesini öğretir… Yaşam koçu; size hedef koymaz, isteklerinizi sorgulatır… Asıl hedefi koymanız için ışık tutar… Koyduğunuz hedefi gerçekleştirirken sonuçları değerlendirmenizi sağlar ve bu hedefe ulaşmada size cesaret verir…

Yaşam koçu; iyi bir strateji ustası olmanız ve kısa yoldan çözüm yolunu bulmanıza yardımcı olur… Farkındalığımızı geliştirir… Geçmişe değil, geleceğe yönelik eylemleri düşünmenize, geçmişte yaşamaktan kurtulmanıza yardımcı olur…

Yaşam koçu; aynı zamanda; hayatınızı düzenleyip enerjinizi nasıl arttıracağınızı, sizin gerçekte kim olduğunuzu, nelerin sizi mutlu edeceğini, nelerin hayatınızda olmaması gerektiğini, kafanızı meşgul eden sorunlardan nasıl kurtulabileceğinizi, hayatınızın amacının ne olduğunu ve nasıl daha tatmin edici bir hayat yaşayabileceğinizi bulmanızı ve hedefinize gidebilmenizi sağlar. Başarabilme gücünüzün sizin içinizde varlığına inanır ve bu gücü nasıl kullanabileceğinizi öğrenmenize yardımcı olur.

’Kimseye bir şey öğretemezsiniz, sadece cevabı kendi içinde bulmasına yardımcı olursunuz.’’ Galileo.